logo

İşyeri Hekimliği Maaşları Nedir?

İşyeri hekimleri bilindiği üzere tıp fakültesinden mezun olan doktorların yaptığı meslek dalıdır. Hekim olarak uzmanlık yapan doktorlarımızı konunun dışında tutarsak, pratisyen doktorlarımızın kazançları yeteri kadar olmadığını biliyoruz ancak iş yeri hekimliği kursunu tamamlamış ve iş yeri hekimliği sınavında başarılı olmuş kişilerin kazancı birden 3 kat arttığını söyleyebiliriz.

İstanbul İşyeri Hekimliği kazançları

Yazımızın yayınlandığı tarihte hastanelerin acilde bölümlerinde nöbet tutan doktorlarımızın aldıkları maaş 40 bin TL olduğunu düşünürsek, işyeri hekimi ünvanına sahip doktorlarımızın aylık maaşının 120 Bin TL ye yükseldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabi bu yazının oluşturulduğu tarihi de göz önünde bulundurma şartımız var çünkü ülkemizin enflasyon oranlarını dikkate aldığımızda yukarıda zikredilen rakamın ileride komik kalacağını da düşünmemiz gerekir.

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının  İSG Katip sayfasında tüm ülkede yaklaşık 60 adet iş sağlığı ve güvenliği eğitim merkezi olduğunu görebiliyoruz. Yine yazımızın yayına alındığı tarihi dikkate almak şartıyla bu sayı zaman geçtikçe azalabilir yada sistemde yetki belgesi olan ama aktif eğitim vermeyen kurumların olacağını da söyleyebiliriz.

Buna göre İSG kurslarında işyeri hekimliği yetkisi olan kurumlara öncelikle kayıt olmak gerekmektedir. Kayıt olan işyeri hekimliği adayları 90 saatlik uzaktan eğitim ve 90 saatlik yüz yüze eğitimden geçtikten sonra 40 saatlik bir uygulamalı eğitimi tamamlarlar. Genelde bu eğitim süreci 35 gün sürmektedir ancak çalışan hekimlerimiz için hayati öneme sahip örgün olan 15 günlük süreçtir. Bu süre zarfın da günlük 6 saat eğitim görülür. Yönetmelik gereği kursiyere 90 saat içinde 6 saatlik devamsızlık hakkı tanınmıştır.

Bazı kurumlar çalışan doktorlar için hafta sonu programları düzenleyebilirler yada saat 18:00-21:00 arası günde 3 saat ve eğitim günü 30 güne çıkan programlar yapabilmektedirler.

İşyeri Hekimliği Kurs ücreti Ne kadar?

Tüm dünyada global olarak bilinen kural kişiye meslek kazandıracak eğitimin 1 maaş olması yönünde olsa da ülkemizdeki ekonomik durum ve rekabet ortamının yarattığı koşullar çerçevesinde aynısını söylemek oldukça zordur. İşyeri hekimliği yaparak kazanç elde etmek işteyen bireylerin kazancının yanında yine de işyeri hekimliği eğitim fiyatının çok uygun olduğunu söyleyebilir. Buna göre İstanbul işyeri hekimliği kurs ücreti 25000 TL olarak 2024 yılında ortalama fiyat olarak görülmektedir.

İşyeri hekimlerinin 2024 yılında aylık kazançlarının ortalama 100000 TL - 120000 TL olduğunu varsayarsak 25000 TL 35 günlük eğitim için gerçekten uygun bir fiyattır.

İşyeri Hekimliği Sınavı Nasıl Yapılır?

İşyeri hekimliği sınavı her yıl 2 defa ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Çok özel bir durum olmadıkça her yıl Mayıs ve Aralık aylarında 17 ilde yapılmaktadır.

Sınav tarihi sınavdan 1 yada 1.5 ay öncesinden duyurulur ve sınav harçlarını ödeyen işyeri hekimi adayları sınava girecekleri şehir ve sınav merkezleri seçimlerini yaptıktan sonra sınav gününü beklerler.

Sınavlarda çoktan seçmeli 50 soru sorulur, 35 adet doğru cevap vermeleri beklenir. 70 Puan alan adaylar başarılı sayılırlar ve sınavda yanlışlar doğruları götürmez.

İşyeri Hekimliği İş Fırsatları Nelerdir? İşyeri Hekimi Nerede Çalışır?

İşyeri hekimi olduktan sonra iş kaygısı yaşanmaz zira ülkemizin işyeri hekimi ihtiyacı neredeyse karşılanamayacak kadar çoktur. İşyeri Hekimi olan doktorlar ister tam zamanlı isterse yarı zamanlı olarak çalışabilirler.

Yönetmelik gereği Bakanlık firmaları 3 klasmana ayırmıştır. Az Tehlikeli sınıf 1 kişiye 5 Dakika, Tehlikeli Sınıf 1 kişiye 10 dakika, Çok Tehlikeli sınıf firmaları için 1 kişiye 15 dakika hizmet verme zorunluluğu getirmiştir. Buna göre hesaplaması kolay olsun diye tehlikeli sınıfta yer alan bir firmayı ele alalım ve bu şirkette 100 kişi çalışsın yani 10 dakika x 100 kişi= 1000 dakika yani yaklaşık 17 saat işyeri hekimliği yapabilecektir.

Toplamda 180 saat çalışma durumunu düşünürsek bu saatlerini ister birden fazla işyeri için ister tek yer için kullanabilecektir.

İşyeri hekimleri için başka bir alternatif ise ortak sağlık güvenlik birimleridir ve kısaca OSGB dediğimiz taşeron şirketlerdir. OSGB’lerde istedikleri kadar çalışma saatlerini 180 saati geçmeyecek şekilde değerlendirebilirler.

Unutulmamalıdır ki işyeri hekimliği sertifikası sadece alıp bir kenarda dursun denilebilecek bir meslek değildir. Hem insanlarımızı meslek hastalıklarından koruyan kutsal bir meslek hem de yapanı maddi olarak tatmin edecek bir meslektir.

Sizler de doktor olarak işyeri hekimliği eğitimi alarak işyeri hekimi olmak isterseniz bizleri +905416062000 dan arayarak bilgi alabilir ve kayıt olabilirsiniz.

 


 
İletişim