logo

İşyeri Hekimliği Kursu Nedir? Sertifikası ve Fiyatları

İşyeri Hekimliği Kursu Nedir? Sertifikası Nasıl Alınır? Fiyatları Nedir?

İşyerlerinde çalışan sağlığının korunması ve sağlık konusunda alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığın değerlendirilmesi gerekmektedir. İşte bu sebeple günümüzde belirli bir üretim kapasitesine sahip işyerlerinde işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu vardır. Hekimlerin bu faaliyette bulunabilmesi ne yazık ki mümkün değildir. Ancak işyeri hekimliği sertifikası sayesinde işyeri hekimi olarak çalışmaya hak kazanabilirler. İşyeri hekimliği kursu da bu sertifikanın alınması için gerekli eğitimleri içermektedir. O halde işyeri hekimliği ile ilgili tüm süreçten detayları ile bahsetmeye çalışalım.

İşyeri Hekimliği Nedir?

İşyerlerinde çalışanların sağlık durumlarının dönemsel olarak kontrol edilmesi, yaygın sağlık sorunlarının yaşanıp yaşanmadığının değerlendirilmesi ve olası salgın hastalıkların risklerinin tespit edilmesi ile önlenmesi gibi çalışmaları yapan meslektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ilgili hekimler işyerlerinde çalışanların tamamının sağlıklarının kontrol edilmesinden sorumludur. Bunun yanında iş kazalarını incelemek, muayene yapmak, reçete yazmak ve tavsiyelerde bulunmak gibi çeşitli görevleri de bulunmaktadır. Görev alanlarında iş sağlığı ve güvenliği uzmanları da yer aldığından, işyeri hekimleri ile iş güvenliği uzmanları birlikte hareket ederler. Peki, görev ve sorumlulukları nelerdir? Bunlardan söz edelim.

İşyeri Hekimi Görevleri ve Sorumlulukları

Tıp fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olan hekimlerin, işyeri uzmanlığı eğitimi alarak sonrasında işyeri hekimi olarak faaliyette bulunması mümkündür. Ayrıca işyeri hekimleri bireysel olarak çalışmazlar. İşyerinin yönetimi, teknik personeller ve iş güvenliği uzmanları ile hareket etmek durumundadırlar. O halde şimdi görev ve sorumluluklarından bahsedelim.

  • İşverenlerin istekleri çerçevesinde çalışanların dönemsel olarak muayenelerini gerçekleştirmek,
  • Çalışma ortamını kontrol etmek ve sağlık açısından olumsuzlukların olup olmadığının değerlendirmesini yapmak,
  • İş kazalarının sebeplerinin araştırılması, önlenmesi ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi için işverene tavsiyelerde bulunmak,
  • Olası rahatsızlıklarda tedavi sürecini oluşturmak ve reçete yazmak,
  • Çalışanların ilgili işi gerçekleştirebilecek fiziksel ve ruhsal yeterliliğe sahip olup olmadıklarını kontrol etmek,
  • İşyerinin çalışan sağlığı açısından eksiklerini tespit etmek ve eksikleri gidermeye yönelik olarak önerilerde bulunmak,
  • İş sağlığı ile güvenliği konusunda yapılan çalışmalara yardımcı olmak ve İSG uzmanı ile hareket etmek, işyeri hekimi görevleri arasında yer almaktadır.

Son dönemde giderek önem kazanan işyeri hekimliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın en fazla özen gösterdiği konulardandır. Bu nedenle işyeri hekimliği kursu sayesinde işyerlerinin sağlık konusunda eksiklerinin giderilmesi için çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

İşyeri Hekimliği Eğitimi Nasıl Verilir?

İşyerlerinde daha sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturmak amacıyla ilgili alanda uzman olan ve gerekli eğitimleri alan kişilerce kontroller yapılmaktadır. Ancak kontrollerin yapılması için ÇSGB tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında, o alan ile ilgili bölümlerden mezun olan kişilere eğitimler verilmektedir. Eğitim sonucunda sınavda başarılı olan kişiler ilgili sertifikaları almaya hak kazanırlar. Sonrasında yetkilendirilen işyerlerinde denetleme çalışmaları gerçekleştirilir. İşte işyeri hekimliği konusunda da süreç bu şekilde ilerler. Peki, işyeri hekimi olabilmek için hangi bölümden mezun olmak gerekir?

Ülkemizde işyeri hekimi olarak faaliyette bulunabilmek için tıp fakültelerinin bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Üniversitelerde yer alan tıp fakültesi bünyesinde okutulan bölümlerden mezun olan herhangi bir kişi işyeri hekimliği sertifikası alabilir. Ancak bunun için işyeri hekimliği kursu sürecini başarıyla tamamlamalı ve ardından gerçekleştirilen sınavda da başarılı olmalıdır. Sonrasında ÇSGB tarafından görevlendirilen işyeri hekimleri, ilgili işyerlerinde faaliyetlerini gerçekleştirebilirler.

İşyeri Hekimliği Kursu Nedir? Süreci Nasıl İşler?

Türkiye’deki tıp fakültelerinden mezun olan kişiler, ÇSGB tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarının düzenlediği işyeri hekimliği kurslarına katılabilirler. Kurslarda belirli bir eğitim süreci içerisinde teorik ve pratik eğitimler yer almakta olup, kişiler eğitim sonucunda gerçekleştirilecek sınavlara hazırlanmaktadırlar. Bu sürece de işyeri hekimliği kursu adı verilmektedir. ÇSGB tarafından yetkilendirilmeyen eğitim kurumlarında ilgili eğitim verilemez ve kişiler eğitim sonrasında verilecek sertifikayı alamazlar. Peki, kursun içeriğinde neler vardır?

  • Kurs kapsamındaki eğitimler senkron veya senkron olmayan şeklinde gerçekleştirilmektedir.
  • 90 saat senktron eğitim, 90 saat de senkron olmayan şekilde eğitim verilmektedir. Eğitimler çevrimiçi olarak tamamlanmaktadır.
  • Kursiyerler eğitim boyunca ilgili kullanıcı adı ve şifre ile tüm dokümanlara ulaşabilirler.
  • Eğitim sürecinin sonunda 40 saatlik pratik eğitim bulunmaktadır. Bu eğitim aynı zamanda staj yerine geçecektir.
  • Eğitimin tamamı 220 saattir. 220 saatten az eğitim verilmemektedir.
  • Kurs sürecinde kursiyerler ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek sınava hazırlanmakta ve sınavda başarılı olmaları gerekmektedir.
  • Sınavda başarılı olan kişiler, işyeri hekimliği sertifikası almaya hak kazanmaktadırlar.

Yukarıdaki süreci başarıyla tamamlayan kişiler, işyeri hekimi olarak ÇSGB tarafından denetlenen işyerlerinde faaliyette bulunabilirler. Pek çok görev ve sorumlulukları bulunmakla beraber iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile hareket etmek durumundadırlar. Peki, kimler işyeri hekimi olabilir? Şartlar ve gerekli evraklar nelerdir?

Kimler İşyeri Hekimi Olabilir?

Son dönemde işyeri hekimliği giderek değer kazanmaya başladı. Bu nedenle kimler işyeri hekimi olabilir? sorusu sıklıkla soruluyor. İşyeri hekimi olabilmek için;

  • Üniversitelerin tıp fakültelerinde okutulan bölümlerden mezun olmak,
  • İş sağlığı ve güvenliği alanında asgari 5 yıl çalışmak,
  • İş müfettişi olarak asgari 5 yıl çalışmak ya da
  • Halk sağlığı uzmanı olmak gerekmektedir.

Yukarıdaki şartlardan en az bir tanesine sahip olmak zorunludur. İlgili şartlardan bir tanesini gerçekleştiren kişiler ÇSGB tarafından denetlenen eğitim kurumlarındaki işyeri hekimliği kurslarına katılarak işyeri hekimi olabilirler.

İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Tıp fakültesinden mezun olsanız bile işyerinde hekim olarak faaliyette bulunabilmek için işyeri hekimliği sertifikası almanız gerekmektedir. Sertifikayı almak için ise ÇSGB tarafından yetkilendirilmiş işyeri hekimliği kursuna kaydolmalı ve kurs sürecini başarıyla tamamlamalısınız. Sertifika almaya hak kazanmak için;

  • 180 saatlik eğitim sürecini tamamlamalı,
  • 40 saatlik pratik eğitim (staj) sürecini başarıyla sonuçlandırmalı,
  • Eğitim sonrasında ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavda başarılı olmalı ve asgari 70 puan almalısınız.

Yukarıdaki süreci başarıyla tamamlayan kişiler işyeri hekimi olabilirler. Kursa kaydolmak için de bazı belgeleri toplamanız gerekmektedir.

İşyeri Hekimliği Kursu Belgeleri

Bir işyerinde işyeri hekimi olmak isterseniz, bunun için ÇSGB tarafından yetkilendirilen işyeri hekimliği kurslarına kaydolmanız gerekir. Kursa kaydolmak için bulundurmanız gereken belgeler ise aşağıdaki gibidir:

  • İşyeri Hekimliği Başvuru Dilekçesi
  • Başvuru Formu
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi
  • Dekont (Eğitim Ücreti)

Yukarıdaki belgeleri temin ederek, başvuru yapacağınız kursa giderek ya da online olarak kaydınızı tamamlayabilirsiniz. Sonrasında kurs süreci başlayacaktır.

İşyeri Hekimliği Kursu Fiyatları

İşyerlerinde işyeri hekimi olarak faaliyette bulunabilmek için işyeri hekimliği sertifikasının alınması gerekmektedir. Sertifikayı almak için işyeri hekimliği kursuna kaydolmalı ve eğitim sürecini başarıyla tamamlamalısınız. İşyeri hekimliği kursu fiyatları ise kayıt dönemi, kursiyer sayısı vb. faktörlere dikkat edilerek belirlenmektedir. Ancak kurs ücreti ödenmeden kursa kaydolma işlemi tamamlanamayacaktır. Bu nedenle kurs ile iletişime geçerek fiyatı öğrenmeli, ardından ödemenizi yaparak eğitim sürecini başlatmalısınız.

Sizin için hazırladığımız “İşyeri Hekimliği Kursu Nedir? Sertifikası ve Fiyatları” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. O halde başvurunuzu yaparak aktif ya da pasif uzaktan eğitimler ile staj sürecinin tamamlanması sonucunda işyeri hekimliği sertifikanızı almaya hak kazanabilirsiniz. İşte bu süreçte yanınızda yer alan eğitim kurumumuz, ÇSGB onaylı olup, etkili bir eğitim süreci gerçekleştirmektedir. Bu nedenle siz de bizimle iletişime geçerek süreci öğrenebilir, deneyimli eğitmenlerimizden etkili bir eğitim alabilirsiniz.


 
İletişim